ANEK'DATES'

Anek'dates' is een humoristisch en toch erg leerzaam boek over daten. Het bestaat uit een aantal anekdotes en waargebeurde verhalen. Het geeft de lezer een aantal bruikbare tips zonder dat het een zelfhulpboek wordt.

De tips worden verpakt in smakelijke verhalen die menselijk en herkenbaar zijn. Het is een nuchter boek, dat de valkuilen van het daten weet aan te kaarten zonder problematisch te worden. Het laat zien dat het daten is als het leven zelf, soms heb je geluk, soms heb je pech, maar een belangrijke factor in dit alles blijf jezelf met je houding en verwachtingen

Boek bestellen

Anek'dates' is te bestellen door 9,95 over te maken op bank rekening 570469392. tnv I Ellens Maat te Giethoorn ovv Anekdates met jouw adresgegevens. Je krijgt dan een gesigneerd exemplaar thuisgestuurd, Je kunt ook altijd nog even een mailtje sturen.

Webmaskers

Het debuutroman van Irma Ellens Maat, verscheen 8 mei 2007. Irma Ellens Maat heeft een praktijk, geeft lezingen en communicatietrainingen. Bovendien is ze datingcoach. Dit houdt in dat ze via internet mensen die een partner zoeken helpt bij het maken van een positief doch eerlijk profiel (beschrijving van zichzelf). In Webmaskers wijkt ze totaal af van haar werk als datingcoach. Ze laat de journaliste Elise, een eigentijdse Cyrano, Pascal, een ietwat saaie techneut, opleuken door namens hem mailtjes te sturen naar zijn geliefde Anna. Elise weet dit zo ingenieus te doen dat behalve Anna ook Pascal de mailtjes gaat geloven. Pascal verliest zichzelf en begint valse herinneringen te ontwikkelen. Hij gelooft dat hij de onverschrokken doch gevoelige held is ontsproten uit Elises sprankelende fantasie. Elise heeft Pascal en Anna gevangen als vlinders in een net, als insecten in een spinnenweb. De personages in Webmaskers zitten dus verstrikt in een virtuele werkelijkheid waaraan ze moeilijk kunnen ontsnappen. In plaats van een eigen leven op te bouwen leven ze achter een computerscherm. De communicatie via de computer verliest een stuk authenticiteit omdat het geen volledige communicatie is. Via de geschreven woorden van Elise proberen de personages elkaar beter te leren kennen. Hierdoor ontstaan misverstanden.

De geliefden krijgen een totaal verkeerd beeld van elkaar. Ze zakken langzaam weg in een onecht virtueel leven dat even weinig houvast biedt als drijfzand in het moeras. Er zijn al veel boeken geschreven over de verkilling en onechtheid van het intermenselijk contact in onze tijd. Doch is Irma Ellens Maat de eerste die het onderwerp computerverslaving en met name machtsmisbruik en getreiter via fora weet aan te kaarten in een romanvorm. Het is een feit dat tegenwoordig behalve jongeren, ook sommige volwassenen zich totaal uitleven in het virtuele wereldje. Denk maar aan Second Life , met al zijn uitwassen. Ondanks al de prachtige voordelen van internet heeft dit medium ook grote nadelen. Zoals bij zoveel “producten” van de vooruitgang zijn de minpunten pas na verloop van tijd zichtbaar. Elise laat het personage Pascal uitweiden over de klimaatsveranderingen en opmerken dat de magnolia wel erg vroeg bloeit in het voorjaar. Dit lijkt allereerst aangenaam, net als de prettige warmte die Nederland dit voorjaar treft. Toch ligt er een dreiging van gevaar in al dit moois. Het is een kwestie van tijd voordat het noodlot toeslaat en de zeespiegel tot gevaarlijke hoogten stijgt. Het is eveneens een kwestie van tijd voordat Pascal en Anna erachter komen dat ze nooit van elkaar gehouden hebben. Webmaskers is dan ook een roep om terug te keren tot een oorspronkelijk leven. Een leven waarin rekening wordt gehouden met de natuur en waarin menselijk contact in ere wordt hersteld door de virtuele maskers af te zetten.

Boek bestellen

Webmaskers is te bestellen door 9,95 euro over te maken op bankrekening nummer 570469392. tnv I Ellens Maat te Giethoorn ovv Webmaskers. Je krijgt dan een gesigneerd exemplaar thuisgestuurd. Vergeet niet je adresgegevens te vermelden.

Voor informatie, mail Irma
 
   
               
 
 
 
Ontwerp ©Rick Devente