De biecht

Twee dagen na haar eerste date met Bram belde Suzanne me op en ze klonk behoorlijk teleurgesteld. “Hij is heel knap, aardig en het restaurantje was ronduit romantisch met zalig eten, maar ik hoef hem nooit meer te zien. Na onze date heb ik niet geslapen. Bram heeft nog gebeld hoe het ermee ging en ik heb gezegd dat ik hem niet meer wilde zien en dat ik de nacht na het etentje geen oog heb dichtgedaan. Prompt heeft hij een paar slaappillen met een aardig kaartje in mijn brievenbus gedaan”. “Ik snap hier totaal niets van. Kun je me iets beter uitleggen wat er gebeurd is. Je vertelt nu dat hij knap en aardig is en dat je na een lekker etentje niet geslapen hebt. Wat is er gebeurd?”. Suzanne antwoordde “Nou hij hield niet op met praten. Ik had vreselijke hoofdpijn na het etentje. Hij heeft me alles uitgelegd over zijn vijf relaties die hij gehad heeft. Hij was twee keer verloofd geweest en is een keer in de steek gelaten doordat zijn verloofde er met zijn beste vriend vandoor gegaan is en die andere verloofde was zwanger geworden en hoewel hij dolgelukkig was met een eventuele baby, heeft deze vrouw een abortus laten plegen en dat was een bittere pil voor hem omdat ze dit zelfs zonder zijn instemming had laten doen. Ook is hij een keer erg opgelicht door een zakenpartner en hij is een keer failliet gegaan en is daarna weer helemaal overnieuw begonnen. Oh ja en hij heeft een keer twee kinderen uit de zee gered met gevaar voor eigen leven.

Kijk dit vertelde hij me allemaal en ik geloofde het omdat hij heel eerlijk en oprecht overkwam. Alleen mijn hoofd tolde en ik kon mijn gedachten niet stil krijgen door al die informatie. Logisch dat ik niet kon slapen. Ik ben trouwens helemaal niet aan bod gekomen. Mij heeft hij nauwelijks iets gevraagd. Ik heb hem alleen proberen te steunen toen hij het over die abortus had, want dat vond ik toch wel sneu”. Ik zat te luisteren aan de telefoon en dacht “oh help het zoveelste geval van de biecht (eigen benaming). Een date is natuurlijk iets nieuws, iets van de laatste jaren en wij Nederlanders zijn er nog niet zo aan gewend. Ik kan me herinneren toen ik achttien was en studeerde een Amerikaan heel verbaasd was dat ik nooit een date had gehad. Nee natuurlijk niet. Ik ontmoette jongens op de studentenvereniging of bij vrienden, maar vroeger was het niet gebruikelijk om een date te hebben. Die Amerikaan was van mijn leeftijd en was al volop aan het daten. Internetsites en dating zijn tegenwoordig ook erg populair in Nederland, maar onze ouders deden dit nog niet. Het is iets van de laatste jaren. Met het gevolg natuurlijk dat het nog in de kinderschoenen staat en dat we het met z’n allen nog een beetje moeten leren. De situatie is uiteraard een tikkeltje onnatuurlijk. Je zit daar in een cafeetje of restaurant tegenover een wildvreemde waar je leuk mee gemaild en gechat hebt en eventueel gebeld, maar je kent die persoon nog niet en toch willen jullie misschien allebei een relatie. Een beetje spanning hangt er wel en vaak zijn de kandidaten behoorlijk nerveus en willen het allemaal zo goed mogelijk doen. Juist daardoor gaan deze “datende” mensen zich anders gedragen dan normaal.

Misschien was Bram in een andere situatie wel heel belangstellend geweest en wat rustiger. Nu wilde Bram eerlijk overkomen en Suzanne kon dan maar beter direct weten wat voor vlees ze in de kuip had. Zoals gezegd noem ik dit “de biecht”. Bram beschouwde de date bijna als een sollicitatie gesprek en voelde zich verplicht veel informatie over hemzelf te geven. Ik heb nog een lange tijd met Suzanne gepraat en vind het eigenlijk sneu voor haar, maar ook voor hem. Het is jammer dat ze hem niet uitlegt waarom ze geen tweede afspraak wil. Op zijn kaartje (met de slaappillen) had hij geschreven dat hij haar veel succes wenste en dat een vriend al tegen hem gezegd had “Bram jongen, ze zien jou altijd als broer en voor de romantiek zoeken ze wel een ander”. Hij nam het Suzanne dan ook niet kwalijk dat ook zij niet voor hem viel. Wat hij niet wist was dat ze door de telefoon tegen me gezegd had “wanneer hij minder aan het woord geweest was en ook mij vragen had gesteld over mijn werk of verleden, dan had ik best verliefd kunnen worden op deze energieke en bijzondere man”.

Ontwerp ©Rick Devente