Het gevaar van een cliché

E-Matching: 28 september 2007
Datingcoach Irma komt dagelijks heel wat datingprofielen tegen. En de een is natuurlijk niet zo goed als de ander. Geen probleem zou je denken, mensen verschillen, dus hun profielen ook. Maar er zijn een aantal punten die Irma zo op kan noemen waarmee vrijwel iedereen zijn profiel kan verbeteren. Het meest hekele punt is toch wel het gebruik van een cliché in een profiel. Dat maakt je namelijk niet geloofwaardiger.

"Ik houd van lange strandwandelingen en daarna een goed gesprek met een glas wijn bij de open haard"

Ja, ik ook, maar hoe vaak kom je bij de zee en heb jij een open haard? Kijk alsjeblieft uit met het veelvuldige gebruik van cliché’s. Ten eerste lijkt het dan alsof je rondgeneusd hebt op internet en in plaats van een persoonlijk profiel een Frankenstein-achtig gedrocht in elkaar geflanst hebt. Hier een zinnetje weg en daar een stukje. Ten tweede ben jij dan niet goed omschreven in je eigen profiel en sla je de plank enorm mis. Het is veel beter om heel praktisch te zijn tijdens het invullen van het profiel.
Heb jij inderdaad een open haard en woon je bij zee of heb je zoveel geld dat je vaak in een hotelletje bij zee zit, dan is er niets mis met deze zin. Wanneer jij echter het afgelopen jaar niet frequent bij zee bent geweest en het al vijf jaar geleden is, dat je een glas wijn bij een open haard hebt geconsumeerd, dan krijg jij een soort van fantasieprofiel.

"Ik zoek een spannende vrouw"

Ook zo’n zinnetje dat heel leuk bedoeld is. Wil jij trouwens echt spanning in je leven, of zoek jij een liefdevol iemand om je heel burgerlijk te gaan settelen? Je wilt echter een partner die een uitdaging is omdat ze bijvoorbeeld intelligent is en jou feedback kan geven in het leven. Spannend kan immers ook betekenen dat de dame in kwestie op vlucht is voor de politie of een bizar dubbelleven leidt.

"Ik ben een aardige jongeman van 37 jaar een zoek vrouwen van mijn eigen leeftijd om leuke dingen mee te ondernemen. Ik houd van sport, de bioscoop en cultuur"

Vervolgens neemt deze man contact op met de datingcoach, want niemand reageert op zijn profiel.


Niet iedereen is James Bond, dat geldt alleen
voor de bovenstaande zes mannen.

De jongeman in kwestie is inderdaad aardig, 37 jaar en houdt ervan om in zijn vrije tijd leuke uitstapjes te maken. Hij is echter op zoek naar een partner, liefst voor een huwelijk een minstens twee kindertjes. Hij wilde niet te opdringerig overkomen. Nu reageert niemand want het lijkt alsof hij op zoek is naar meerdere vriendinnen met wie hij wil sporten of naar de film wil gaan.

James Bond
Probeer niet over te komen als James Bond in je profiel wanneer jij niet zo’n snelle jongen of meisje bent. Vraag eventueel familieleden of vrienden hoe ze jou zouden omschrijven. Heel veel vrouwen zijn echt niet op zoek naar een of andere womanizer en hoeven heus niet elk weekend getrakteerd te worden op champagne. Ook zijn mannen niet op zoek naar een of ander kirrend kindvrouwtje met een leuk smoeltje dat gered moet worden maar hebben ze meer respect voor een sterke persoonlijkheid die veel meer te bieden heeft.

Ontwerp ©Rick Devente