Ik herkende hem met moeite, aan zijn ogen

De eerste keer dat iemand mij een dergelijk verhaal vertelde, stond ik paf. Nu raak ik er steeds meer aan gewend…Er zijn zoveel mannen en vrouwen die namelijk deze vergissing maken. Vergissing is eigenlijk een te mild woord, want het is natuurlijk een vorm van bedrog. Bedrog klinkt weer zo zwaar omdat het wel een beetje begrijpelijk is waarom mensen dit doen. Sommige mensen plaatsen een foto van minstens vijftien jaar oud van zichzelf op een internetsite en dan ook nog eens een foto die enorm goed gelukt is, misschien zelfs wel hun mooiste foto. Het jaartal van de opname wordt uiteraard niet genoemd. Hoe vaak zeggen we wel niet heel vroom “uiterlijk is niet belangrijk, het gaat om het hart”. Tijdens mijn trainingen vraag ik wel eens onschuldig “Wat bewaren jullie eigenlijk na je verjaardag :de cadeautjes of het verpakkingspapier?”. Precies. Het verpakkingspapier is het uiterlijk en het cadeautje is het innerlijk. Maar toch, de aandacht die tegenwoordig in de zoektocht naar een geschikte partner aan het uiterlijk van diegene wordt besteed lijkt steeds groter te worden.

Media spelen hier handig op in. Tv en tijdschriften overladen ons met de zogenaamde “make-overs” . “Ik verwachtte een prachtige vrouw. Niet dat ik uiterlijk zo belangrijk vind hoor, maar weet je die foto van haar….Ze had op die foto zo’n prachtig gezichtje, net een Madonna. Iets sereens, iets puurs en zo ontzettend volmaakt eigenlijk….Ik geef eerlijk toe dat ik mijn fantasie wat op hol heb laten slaan. Ik was eigenlijk verliefd geworden op die foto en haar leuke mails. Met vlinders in mijn buik ging ik dan ook naar het restaurantje waar we afgesproken hadden. Ik wachtte eigenlijk al een kwartiertje en zat wat nerveus aan het boeket bloemen te frunniken. Ik had dieprode rozen voor haar gekocht. Ineens draaide een nogal stevige dame zich om en lachte tegen me. Ik heb niets tegen vrouwen met rondingen, maar ze was wel vijfentwintig kilo te zwaar en had een paar onderkinnen. Haar gezicht was niet te vergelijken met de filmsterachtige foto op het net. Ze herkende mij wel aan mijn foto. Ik geloof dat ze heel aardig was, maar omdat ik met zo’n knal naar de aarde werd getrokken, heb ik niet goed naar haar geluisterd. Ik voelde me bedonderd. Ik was nog het meest boos op mezelf”. Eigenlijk heb ik het vreselijk met deze vrouw te doen. De eisen die er tegenwoordig aan vrouwen worden gesteld zijn ronduit bizar te noemen. Maatje 36 is echt niet gemiddeld wanneer je de vijftig bent gepasseerd en een rimpelloze huid evenmin.

Hoogstwaarschijnlijk wilde deze vrouw haar kansen vergroten door die prachtige foto maar ze bereikte het omgekeerde. “Ik herkende hem amper, aan zijn ogen. Hij had zijn haar verloren, maar op de foto een prachtige donkerbruine glanzende haardos. Ook was zijn gezicht behoorlijk doorgroefd. Ik had het gevoel dat ik met de vader van mijn internet date aan tafel was geschoven. Dit terwijl het kaarslicht de boel nog verdoezelde ook. Ik had hem al complimenten gegeven over het feit dat hij zo jong oogde. Ook toen vertelde hij niet dat hij niet meer op de foto leek, ja behalve die ogen. Bovendien vertelde hij nogal sportief te zijn. Toen we naar onze auto’s liepen merkte ik dat een kleine wandeling van tien minuten hem al uitputte. Nee die safari doe ik nu liever met een echt energiek persoon, misschien met een vriendin”. Waarom beseffen deze mensen toch niet dat de eerste aanblik beter positief kan zijn in plaats van een bliksemsnelle “zoek de overeenkomsten” puzzel?

Ontwerp ©Rick Devente