De jongleur

De jongleur is een Don Juan. Hij heeft een liefje hier en een liefje daar en zegt zelf “ik heb het prima voor elkaar”.

  Een vrouw om mee te wandelen en eentje om mee naar de sauna te gaan. Nummer drie is wel erg jong, maar zij bewondert zijn ellenlange verhalen over zijn professionele en sportieve prestaties die nu al lang verleden tijd zijn. Hij werkt niet meer en heeft nogal last van kleine gezondheidsklachtjes waardoor sporten niet meer wil.

  Met nummer vier gaat hij regelmatig dansen. Niet dat hij daar goed in is, maar dat heeft hij niet door en een ander vertelt het hem liever niet. Met nummer vijf kijkt hij naar sentimentele films en laat dan flink wat traantjes. Dit mailt hij vervolgens al de dames. Hij roemt zelf zijn gevoeligheid en beschouwt zichzelf als een filosoof. Niet dat hij dat gestudeerd heeft, dat was te moeilijk. Hij zegt echter dat hij zijn zuivere geest niet wilde bezoedelen met ideeën die niet uit zijn eigen hart komen.

  Hij doet het heel goed in het “dating-circuit”. Jawel, hij heeft geen partner. Hij heeft vriendinnen waar hij heel veel van houdt, maar heeft geen geliefde. Hij verzamelt vrouwen en dit is een “full time job”.

  "Hij verzamelt ook nog eens nieuwe vrouwen erbij, want hij heeft nooit genoeg."

  Hij heeft een zeer positief beeld van zichzelf en een nogal negatief beeld van andere mannen. Hij heeft drie getrouwde vriendinnen die het heel slecht getroffen hebben met hun echtgenoot. Hij vult de leemten in die relaties graag aan. Hij is immers zo lief. Hij weet de dames precies te vertellen wat er aan hun mannen mankeert. De nieuwe dames, zijn dates, ontfutselt hij informatie over hun contacten en ook dan geeft hij wijze raad. “Kijk uit voor die harde types die te rationeel zijn. Ze weigeren te werken aan hun emotionele intelligentie”.

  Met gevoelens is hij daarentegen de hele dag bezig, met zijn eigen gevoelens wel te verstaan.

  Wat te doen als je hem tegenkomt tijdens het daten? Hoe kom je erachter wanneer jouw charmante date een jongleur is die goochelt met vrouwen, voor geen enkele gaat, maar ze ook niet wil laten gaan. Wanneer je een serieuze diepgaande relatie wilt waar toekomst in zit is het beter niet je hoop richten op een jongleur. Hoe herken je hem? Hij is nogal met zichzelf bezig en heeft eigenlijk niet echt oog voor andere mensen. Hij analyseert de hele dag zijn gevoelens en valt je daar mee lastig. Hij is nogal trots op zijn contacten en praat daar dan ook heel graag over.


Ergens is hij vreselijk onzeker en daarom wil hij heel veel vrouwelijke aandacht, maar kan een relatie met iemand, die niet de hele tijd rekening houdt met hem, niet aan. Hij heeft een aantal maniertjes en trucs om vrouwen op hun gevoelens te werken. Hij pretendeert vrouwen beter te begrijpen dan de gemiddelde man, over wie hij nogal laagdunkend praat. Het is niet zinvol om zo’n charmeur van wie de gevoelens niet zo diep gaan, te veroordelen. Hij is immers zelf ook een slachtoffer van zijn eigen denkbeelden. Beter is het je eigen gevoel te volgen en je niet te laten verblinden door zijn mooie woorden. Wil je toch zwijmelen en hoofse taal horen, kijk dan maar naar een kostuumdrama. De tv of video is tenminste makkelijk uit te schakelen als je er genoeg van hebt. De jongleur, daar kom je moeilijker van af. Hij kan namelijk geen enkele van zijn veroveringen makkelijk laten glippen, want hoe meer dames in zijn egocentrisch wereldje, hoe beter hij zich voelt. .

Tekst ©Irma Ellens Maat