De kapper

Een aantal jaren geleden zat ik bij de kapper en het vriendelijke jonge meisje dat mijn haar knipte, vertelde dat haar ouders gescheiden waren. Ze had het er best zwaar mee en bleef bij haar vader wonen omdat ze het haar moeder kwalijk nam dat ze er met een andere man vandoor was gegaan. Natuurlijk was haar vader heel erg verdrietig, teleurgesteld en had hij steun nodig. “Vooral de steun van een vrouw” verduidelijkte de kapster mij. Ik vond het heel sneu voor mijn kapster die amper 18 jaar was en voor haar vader en de jongere broertjes en zusjes. Misschien kwam het doordat ze wist dat ik een praktijk had of wellicht doordat ze merkte dat ik meeleefde, in ieder geval vertelde ze mij de pijnlijke details en vervolgde iets vrolijker dat haar vader nu lid was geworden van een datingsite en het heel fijn vond om met vrouwen te mailen. Ik vroeg haar of hij hier al aan toe was na deze heftige emotionele tijd en nu al open stond voor een nieuwe relatie. “Nee hij wil nog helemaal geen vriendin. Hij heeft gewoon aandacht van vrouwen nodig” zei de kapster. Ik schrok hier toch wel van en flapte eruit “maar dit kan hij toch niet maken?” Het meisje begreep me helemaal niet. Zij vond het juist wel een goed idee van haar vader om op deze manier wat contacten op te doen en voegde eraan toe dat de datingsite gratis was en aangezien hij door de scheiding ook nog eens weinig geld overhield, was dit toch een prettige manier om wat afleiding te zoeken. Geduldig legde ik haar uit dat het misschien toch wel teleurstellend moest zijn voor de vrouwen met wie haar vader in kontact kwam. Deze vrouwen waren hoogstwaarschijnlijk wel aan een nieuwe relatie toe en wie weet zagen ze wel iets in haar vader om vervolgens tot de conclusie te komen dat deze man nog geen relatie wilde. “Daar had ik nog niet aan gedacht” zei het meisje.

Ik was bang betuttelend over te komen, maar ik kon het gewoon niet laten om te zeggen dat de man in zijn profiel moest zetten dat hij een vriendschap zocht in plaats van een relatie. Gelukkig is e-matching een site die zeer goed bekend staat en bij de beste sites in Nederland hoort, maar ook op e-matching hebben we soms te maken met mensen die in al hun kwetsbaarheid kunnen vergeten hoe ze over komen bij de ander. De afgelopen weken heb ik contact gehad met een aantal mensen, zowel mannen als vrouwen, die hadden meegemaakt dat er niet op een mailtje werd gereageerd of een beloofd telefoontje niet werd gepleegd. Ze waren stuk voor stuk integer, slim en gevoelig en bizar genoeg dachten ze dat het aan hen lag. “Er zitten veel aantrekkelijke vrouwen op e-matching, misschien ben ik niet mooi genoeg of te oud”? Een lieve man schreef “het is misschien beter zo iemand te ontmoeten want dan zie je haar”. Het is doodzonde wanneer mensen die lid zijn van een zeer hooggewaardeerde site, opgezet door idealisten die betrokken zijn (ik ken deze mensen persoonlijk) afknappen en onzeker worden. Ook al zit je met brokken van een echtscheiding, ook al is je kindje ziek, ook al heb je wat problemen op het werk, neem in ieder geval de moeite mensen waarmee je mailcontact hebt te antwoorden. Niemand zal je kwalijk nemen wanneer je niet direct met hem of haar gaat daten of dat je al met drie mensen aan het mailen bent en het daar voorlopig bij wilt laten. Waar mensen wel teleurgesteld van raken is onduidelijkheid, zoals bijvoorbeeld het gedrag van de onfortuinlijke vader van de kapster.

Veel mensen hebben dolgelukkig op e-matching de ware gevonden en hun lidmaatschap daardoor opgezegd. Laten we met z’n allen ervoor zorgen dat er geen mensen vroegtijdig afhaken door teleurstellingen die onnodig waren. Iedereen weet dat het helaas met de normen en waarden in Nederland momenteel niet zo goed gesteld is, maar laten wij ervoor zorgen dat e-matching een lichtbaken blijft in “datend Nederland”.

Ontwerp ©Rick Devente