Communicatie en misverstanden gaan vaak samen

Met woorden benoemen we onze realiteit en toch betekenen dezelfde woorden voor geen twee personen precies hetzelfde. Ondertussen gaan we er unaniem van uit dat woorden toch dezelfde betekenis voor iedereen hebben. Globaal klopt dat ook wel maar de associaties die er we persoonlijk bij hebben verschillen van mens tot mens. Wanneer we de ogen sluiten en ons een boom voorstellen ziet de één een dennenboom, de ander een eik en de derde persoon een appelboom. Eskimo’s hebben alleen al tweehonderd woorden voor sneeuw en wij maar een paar. Moeilijker wordt het nog wanneer we ervan uitgaan dat de ander kan gedachten lezen en wanneer we niet precies zeggen wat we bedoelen maar zogenaamde “stille hints” geven.

Zo had ik op een avond een paar weken geleden een vrouw onder behandeling die zei dat het buiten wel erg donker was. Ze bedoelde dus dat ze bang in het donker was en gisteravond heb ik haar na de sessie vergezeld naar de weg toe. Ons huis staat zo’n vijftig meter van de weg af en over een zandpad temidden van bomen bereik je de voordeur. Een kennis van haar die ik eveneens onder behandeling heb attendeerde me op haar angsten omdat ze bij hem geklaagd had. Ik had het probleem niet door omdat ik zelf kan genieten van echt donker en vooral van de sterren die dan duidelijker te zien zijn. Een andere vrouw klaagt dat haar man niets in het huishouden doet en dat ze het gevoel heeft dat ze uitgebuit wordt in haar huwelijk. Ze werkt evenveel als haar echtgenoot en ondertussen doet zij al de huishoudelijke klussen terwijl hij ‘s avonds op de bank hangt. Op mijn vraag of ze dit letterlijk zo aan hem voorgelegd heeft, antwoordt ze me “nou het is toch duidelijk, ik klaag genoeg hierover”. Ik vraag me af of de echtgenoot haar probleem ziet.

Ook tijdens het daten stapelen misverstanden zich vaak steeds meer op. Een hele aardige dame met wat gezondheidsproblemen heeft haar date duidelijk gemaakt dat ze genoodzaakt is om het rustig aan te doen en is vervolgens heel verdrietig. De charmante en attente heer belt haar namelijk niet meer. Ik wees haar erop dat hij misschien niets van zich laat horen omdat ze zelf aangegeven heeft het rustig aan te willen doen. Achteraf bleek dit inderdaad het geval. Hij durfde haar niet eens te bellen. Een andere vrouw vertelt me dat haar date met wie ze inmiddels drie keer uit eten is geweest haar nooit een lief complimentje geeft over het feit dat ze er leuk uitziet. “Irma hij zal toch wel op vrouwen vallen?”. Ik vraag haar of ze uiterlijk belangrijk vindt. Na eventjes gepraat te hebben komt de aap uit de mouw. “Nou ik heb hem direct de eerste avond uitgelegd hoe vernederend het was dat mijn ex-man alleen belangrijk vond hoe ik eruit zag. Voor hem was mijn mening irrelevant”. Meestal zijn het de vrouwen die vinden dat mannen stille hints beter moeten begrijpen, maar ook mannen maken deze vergissing.

Teveel rechtstreeks gedrag kan soms afschrikken, maar wat zou communicatie makkelijker worden door iets meer duidelijkheid. “Ik ben bang in het donker, zou je me naar de weg willen brengen?” “We werken allebei full-time zou het niet eerlijker zijn het huishoudelijk werk te verdelen?” “Ik heb wat gezondheidsproblemen maar waardeer het contact zeer. We moeten het gewoon niet te laat maken”. “Natuurlijk vind ik een complimentje over mijn uiterlijk heel leuk, zoals de meeste mensen. Een goed gelijkwaardig contact is natuurlijk veel belangrijker”. Wat klinkt het simpel. Het gekke is dat het inderdaad helemaal niet moeilijk is. Stille hints, die zijn pas ingewikkeld.

Ontwerp ©Rick Devente