Het profiel

Dames komt allen, hij is weer in de aanbieding en houdt van verassingen.

    Naast deze schreeuwerige tekst met een pijnlijke spelfout, tenzij de man in kwestie van crematies houdt, staat een foto van een man naast een protserige auto. De beschrijving die deze man weet neer te pennen is overweldigend. Hij vergeet dat zijn afhangende buik en ronde hoofd met puistjes niet weggepoetst zijn door een goede fotoshop. Zijn uiterlijk is mannelijk, doch mooi, licht hij toe, sexy, en atlectisch (hij bedoelt atletisch), jeugdig en mysterieus. Hij is een Don Juan die heel trouw is, beweert hij. Verder is zijn karakter om te zoenen, lief en betrouwbaar, kwetsbaar, enthousiast, energiek en positief, maar als jij wilt hangt hij graag met je op de bank voor een goed gesprek. Graag staat hij voor jou en een ieder klaar met een glas wijn bij de open haard. Hij is een uitblinker wat antipathie (hij wil zeggen empathie) betreft en weet gevoelige snarren ( hij bedoelt snaren) te raken. Ook is hij zeer intelligent. De gelukkige vrouw die in de toekomst zich zijn geliefde mag noemen zal het leven van een prinses krijgen en dan een beter leven dan van onze Maxima, want voor zijn geliefde zal hij een droomkasteel laten bouwen in een niet louche land en zorgen dat dit project snel af is om gezellig het perfecte gezinnetje met haar te stichten. Het is niet de bedoeling dat elke dame op dit profiel reageert. Dit laatste is, ondanks zijn enthousiaste introductiezin, zijn grootste angst. Hij zou namelijk niet weten hoe hij een vrouw zou moeten afwijzen. Daarom specificeert hij nadrukkelijke eisen waaraan de prinses in spe dient te voldoen. Ze moet lang en slank zijn, mooi en vrouwelijk, intelligent, maar bescheiden en heel veel humor hebben. Verder is het noodzakelijk dat ze zijn hobby’s deelt: vliegeren, postzegels verzamelen en vissen. Indien de wreedheid van de als laatste genoemde hobby buiten beschouwing wordt gelaten, begint zijn profiel op het einde pas beter te worden. De opsomming van zijn hobby’s is eigenlijk het enige dat echt is van zijn hele verhaal.


Ook geeft hij eerlijk tijdens zijn mailcontacten toe dat de auto op de foto niet van hem is. Hij heeft de eigenaresse van het voertuig netjes om toestemming gevraagd om naast het object te mogen poseren voor een foto voor een internet datingsite.

    De vrouw in kwestie had er geen enkel probleem mee, maar ze vroeg zich af waarom deze zachtaardig ogende man zo’n belachelijke foto op het net wilde plaatsen. Waarom wilde iemand zichzelf op een foto zien naast het voertuig van een onbekende? Ze wilde hem graag helpen, maar wist niet hoe ze haar gedachten moest verwoorden. Ergens voelde ze dat de man niet tevreden was met zichzelf. Een beetje stotterend had ze hem het advies gegeven om aandacht te besteden aan zijn karakterbeschrijving. Haar nicht, die ook lid was van een datingsite, beweerde dat vrouwen liefst mannen met een fijn karakter willen, en mannen die intelligent zijn, omdat een goed gesprek altijd heel belangrijk is voor vrouwen. Ze had zelfs aangeboden de foto voor hem te maken waar hij grif gebruik van maakte. Hij was voldaan met het felbegeerde plaatje op zijn digitale camera en de tips van de vriendelijk dame in zijn achterhoofd naar huis gegaan in de overtuiging dat nu niets meer mis kon gaan met zijn profiel.
Tekst ©Irma Ellens Maat