Wat is trouw?

E-Matching: 20 maart 2008
Polyamorie is zeer actueel. Omdat ik datingcoach ben voelde ik me zelfs verplicht er een boek over te kopen. Polyamorie is hetzelfde als een open relatie. Je bent eerlijk tegen elkaar en geeft elkaar de ruimte voor meerdere liefdesrelaties. Dit is natuurlijk veel beter dan stiekem vreemdgaan, leugens en bedrog, angst en achterdocht.

Belangrijk is dat je hier samen voor kiest. Wanneer je van te voren afspreekt of je dit wilt en hoe je dit wilt, dan geeft dat minder verdriet en jaloezie achteraf. Toch blijkt polyamorie vaak niet te werken. Het klinkt zo geweldig, meerdere liefdesrelaties, veel meer van alles en zeer grootmoedig de partner dat ook gunnen. Ik ken iemand die jarenlang vriendjes had terwijl ze getrouwd was. Het huwelijk eindigde in een echtscheiding doordat haar man een vriendin kreeg. Ze vond dit onverdraaglijk. Dit voelde anders voor haar. Ineens werd ze wel erg jaloers. Haar theorieën werkten niet meer. De meeste mensen kiezen dan ook nog steeds voor een gesloten monogame relatie. Waar ligt eigenlijk de grens? Laten we het Clinton maar niet vragen.

Overspelig gesprek
Een vriendin van mij vindt het al overspel wanneer haar partner een goed gesprek voert met een andere vrouw.

"Er is al een leuke date geweest, de eerste zoen is uitgewisseld en ondertussen blijkt één van beiden nog met andere mensen te mailen"

Als dit zo was, dan zou mijn man het erg zwaar hebben. In mijn werk heb ik constant diepgaande vertrouwelijke gesprekken met mannen over hun gevoelens. De meeste mensen zullen het dan ook niet met haar eens zijn. We zouden niet meer kunnen leven in onze maatschappij en ons wereldje zou erg klein worden.

Aandacht geen overspel
Warmte en vriendschap of zelfs goede professionele begeleiding en aandacht voor iemand is gelukkig geen overspel. Seks of zelfs intiem zoenen is iets anders. Maar hoe zit het met het daten? Ik raad mensen vaak aan meerdere profielen te bekijken en meerdere mensen aan te schrijven om zo een goed gebruik te maken van een datingsite.


Meerdere contacten tegelijkertijd kan wel,
zolang je er maar eerlijk over bent.

Toch krijg ik heel vaak te horen dat een beginnende relatie hierop kapot loopt. Er is al een leuke date geweest, de eerste zoen is uitgewisseld en ondertussen blijkt één van beiden nog met andere mensen te mailen. Jammer. Natuurlijk is mijn advies heel persoonlijk en beslissen volwassenen zelf hoe ze met dit soort dingen omgaan. Wanneer je kiest voor een monogame relatie, en je hebt een date die meer dan leuk is, stop dan (tijdelijk) met andere contacten.

Pril begin
Kijk eerst of er kans inzit of deze relatie een liefdesrelatie wordt en zoniet dan is het altijd mogelijk om de draad op de datingsite weer op te pakken. Wees wel zo beleefd om de mensen met wie je mailt in te lichten zodat zij ook weten waar ze aan toe zijn.

Wees vooral ook duidelijk naar je prille liefde toe. Maak samen afspraken of je nog met andere mensen gaat daten of (tijdelijk) geen afspraakjes meer maakt.

"Elke blijvende relatie is immers pril begonnen"

Zorg dat je duidelijk bent en bespreek dingen. Dit geldt zowel in een huwelijk/langdurige relatie als in een prille relatie. Elke blijvende relatie is immers pril begonnen.

Ontwerp ©Rick Devente