Daten kun je leren

Telegraaf: 01-05-2006 - Zelfs de grootste kneus kan de mooiste vrouwen krijgen. Alles draait om de juiste dingen zeggen én doen. Althans, dat stelt datingdoctor Hitch in de gelijknamige bioscoopkraker van vorige zomer. Helaas is de werkelijkheid vaak anders. Een kern van waarheid zit er volgens datingcoach Irma Ellens- Maat echter wel in. Doordat mannen en vrouwen anders communiceren, loopt het vaak spaak.

Je liefde vinden via het internet begint zo langzamerhand de normaalste zaak van de wereld te worden. Het lijkt dan ook zo gemakkelijk: je hoeft niet in je coolste outfit in de kroeg te gaan staan en alle moed te verzamelen om die ene jongen of dat meisje aan te spreken. Achter de computer zit je veilig en je hebt de tijd om na te denken over hoe je zo gevat mogelijk uit de hoek kunt komen. Toch heeft lang niet iedereen het 'internetversieren' in de vingers.

Sommigen doen al maandenlang hun uiterste best om via de digitale snelweg de man of vrouw van hun dromen te vinden. Honderden berichten worden verstuurd, vaak zonder enige respons of slechts een 'geen interesse'-berichtje als koude reactie. Ontstaat er wel mailverkeer, dan wordt dit vaak snel weer afgekapt. Na afwijzing op afwijzing vragen veel singles zich wanhopig af wat er toch mis is met hen.

"En meestal is dat helemaal niets", zegt datingcoach Irma Ellens-Maat (41), die dagelijks allerlei vrijgezellen helpt in hun zoektocht naar de ware. "Het grote misverstand is dat alleen kneuzen bij een datingcoach zouden aankloppen. Meer dan negentig procent van de mensen die ik help, is gewoon aardig en leuk. Maar ze hebben grote problemen om zich op een goede manier te presenteren." Psychotherapeute Ellens, die zowel is afgestudeerd in Frans en algemene literatuurwetenschappen en ook nog eens een opleiding tot counsellor heeft gevolgd, helpt de internetdaters onder meer met het opstellen van een goed profiel, oftewel een 'wervingstekstje' over zichzelf. Ook werpt ze veelal een blik op de berichten, waarmee de alleenstaanden een poging wagen contact te leggen.

Singles

"Vooral veel mannen hebben vaak zelf helemaal geen idee wat ze verkeerd doen", zegt de datingcoach, die drie jaar geleden op aanraden van haar man besloot om singles te gaan helpen. "Vaak zijn ze veel te direct. Veel mannen gooien direct hun hele hebben en houwen op tafel met het idee van 'dan weten ze tenminste wie ik ben'. Een vrouw krijgt daardoor het gevoel dat de man in kwestie alleen maar in zichzelf geïnteresseerd is en haakt af."

Volgens de datingdeskundige zijn er legio voorbeelden waarom het misloopt. " Bij een heel leuke, hoogopgeleide man ging het bijvoorbeeld continu fout. Hij ging ervan uit dat vrouwen van grappen en grollen houden, dus maakte hij in zijn berichtjes continu grapjes. Het gevolg was dat vrouwen die op zoek waren naar een serieuze relatie, hem niet zagen zitten omdat hij een heel verkeerd beeld van zichzelf schiep."

Ook meent de afspraakjesexpert dat calvinisme Nederlandse singles parten speelt. "Nederlandse mannen zijn geen charmeurs. Ze hebben de neiging vooral hun negatieve kanten te zien. Een tekst beginnen met 'ik ben moeders mooiste niet, maar...' lokt nu niet bepaald de beste reacties uit. Kijk naar je goede kanten. En die hebben Nederlandse mannen zeker. Ze zijn veelal integerder dan de zuidelijke Don Juans."

De relatiecoach heeft soms echter zijden handschoentjes nodig om mensen te vertellen wat ze precies fout doen. "Het is toch een gevoelig onderwerp. Maar iemand moet het zeggen. Een broer, zus, vriend of vriendin geeft toch meestal een reactie van 'ach, je bent toch hartstikke leuk, dat komt heus wel goed'. Daar heb je uiteindelijk niets aan." Ellens, die voor haar cliënten de handleiding 'effectief daten' heeft opgesteld, heeft tal van adviezen voor singles die op het internet een partner zoeken. Veruit de belangrijkste tips: wees jezelf en vertel geen leugens. Zo klopte bij haar een man aan die hoteldebotel was op een avontuurlijke vrouw. "Hij liet haar geloven dat hij ook van avontuur hield. Maar niets was minder waar. Het liefste zat hij op de bank en leidde een gestructureerd leven."

Ten slotte wijst de datingcoach erop dat mensen realistisch moeten blijven. " Het is heerlijk om weg te dromen voordat je iemand hebt ontmoet, maar laat je fantasie niet op hol slaan. Ik hoop van harte dat mensen de ware vinden. Als ze dan een relatie krijgen, kunnen ze altijd nog weg zwijmelen."

Verwijzing artikel Telegraaf

Voor informatie, mail Irma
 
   
Illustratie Dilys de Jong
 
   
 
   
Interview Vrouw.nl  
 
Ontwerp ©Rick Devente